فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 143، زمستان 1400)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 143، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ابوالقاسم سنائی فرد*، ابوالقاسم امیر احمدی، یعقوب زنگنه صفحات 1-13
    اهداف و زمینه ها

     در بیشتر طراحی های شهری، پیش بینی سیل با بررسی کاربری اراضی و تراکم ساختمانی شکل می گیرد، با این حال، بر اساس تجربیات این روش چندان موفقیت آمیز نبوده است. هدف از این پژوهش، ارایه روش پیش بینی سیلاب در شهر سبزوار با تاکید بر رابطه بین پارامترهای مدل های هیدرولوژیکی و توسعه شهری و همچنین سناریوهای مطرح در طرح جامع سال 85-1384-85 بود.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی و میدانی گردآوری شد. نقشه حساسیت سیلاب شهر سبزوار با استفاده از مدل SVM تهیه و نتایج مدل با استفاده از منحنی ROC اعتبارسنجی شد. هیدرولوژی حوضه با استفاده از آمار ایستگاه هواشناسی سینوپتیک سبزوار در بازه زمانی 1398-1358 بررسی شد. پیش بینی جریان های سطحی در سناریوهای مختلف توسعه شهری، با استفاده از مدل های هیدرولوژیکی شهری و سامانه اطلاعات جغرافیایی طی دوره بازگشت های 2، 5، 10 و 25 ساله انجام شد.

    یافته ها

     بر اساس مدل SVM حساسیت آسیب پذیری در نواحی 1، 2، و 3 شهر سبزوار به علت افزایش تراکم ساختمانی، بیشتر است. مقدار سطح زیر منحنی حاکی از برازش مناسب مدل SVM است (AUC=0.9123). یافته های حاصل از پیش بینی رواناب شهری نشان داده که کانال های موجود در شهر سبزوار توانایی انتقال رواناب را ندارند.

    نتیجه گیری

    توجه به نسبت سطوح قابل نفوذ و غیرقابل نفوذ در طرح های جامع به منظور پیشگیری از سیل گیری بسیار حایز اهمیت است. روش SVM به اندازه کافی با شرایط ایران سازگار بوده و می تواند در شرایط مشابه استفاده شود.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، مدل SVM، سیل، شهرنشینی، پیک جریان، سبزوار
  • اسماعیل علی اکبری*، محمدمهدی موسی کاظمی، سمیه غلامی صفحات 15-26
    اهداف و زمینه ها

    طرح های توسعه شهری سعی در بازگرداندن پویایی و سرزندگی به ‏بافت های شهری دارند؛ اما بی توجهی به ساختار موجود و ‏الگوبرداری از طرح های پیشین سبب شده تا تعریف فرم پایدار ‏شهری به چالشی برای برنامه ریزان شهری بدل شود.‏ هدف این مقاله تبیین شکل منسجم شیراز مبتنی بر مفهوم «ارتباط پذیری» بود.

    روش شناسی

    این پژوهش توصیفی-تحلیلی به روش اسنادی و میدانی در سال 1400 انجام شد. این مطالعه در شیراز انجام شد و حجم نمونه بلوک های شهری و خیابانی و پهنه های عملکردی مناطق 11گانه این شهر بود.

    یافته ها

    مراکز ارتباط پذیر شهر از نظر هندسی و عملکردی تا هنگامی که تمام تاثیرات بین مراکز در حوزه واحد اتفاق می افتد بر یکدیگر تاثیر می گذارند. بنابراین قبل از اعمال تغییرات در فرم کالبدی هر یک از مناطق شهر شیراز، باید تبعات آن در موضع های متاثر مدنظر واقع شود. این تبعات با توجه به موقعیت موضع مدنظر نسبت به اولویت تاثیرگذاری حوزه نفوذ عدد مرز هر بلوک، تاثیرگذاری در مراکز شبکه پیچیده و مراکز ارتباط پذیر، ساختار نامنظم، کنترل و ارتقای ساخت وساز، جمعیت و میزان برخورداری از شاخص های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی، بررسی می شود.

    نتیجه گیری

    در فرآیند برنامه ریزی شهری، نباید تغییرات در هریک از مناطق را به عنوان یک منطقه، مستقل قلمداد کرد و ضرورت دارد الگوی ارتباط پذیری در برنامه ریزی و مدیریت توسعه شهری را  برای سازمان دهی منظم مورد توجه قرار داد و اثرات آنها را در راستای دستیابی به انسجام در فرم بکار برد.

    کلیدواژگان: ارتباط پذیری، رابطه پذیری، کل منسجم، فرم کالبدی، شیراز
  • عزیزالله مرادقلی، محمودرضا انوری*، سید غلامرضا میری صفحات 27-37
    اهداف

    رعایت الزامات پدافند غیرعامل در برنامه ریزی کالبدی از اصول لازم برای توسعه پایدار و به منظور ماندگاری تاسیسات و زیرساخت های شهر و حفظ جان و مال مردم اتخاذ می شود، بنابراین توجه مدیران و مسیولان به اصول پدافند غیرعامل در برنامه ریزی کالبدی، زمینه های لازم برای پیشبرد این رویکرد نوین برای ارتقای مفهوم ایمنی و امنیت شهری را فراهم می کند. هدف از پژوهش حاضر، برنامه ریزی کالبدی با رویکرد پدافند غیرعامل در شهر زاهدان، بود.

    روش شناسی

     پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر در سال 1400 انجام شد. این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی است. گردآوری اطلاعات و داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای و با استفاده از مطالعات مهندسین مشاور و سازمان های مربوطه و استخراج داده ها از نقشه های GIS شهر بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها، نرم افزارهای Super Decisions 3 مدل ANP و Arc GIS 10.8 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تلفیق نقشه ها با استفاده از روش GIS-ANP نشان داد، در صورت وقوع بحران از مجموع مساحت شهر مساحتی در حدود 735هکتار دارای وضعیت نامناسب، 1240هکتار دارای وضعیت نسبتا نامناسب، 3120هکتار متوسط، 2187هکتار نسبتا مناسب و 790هکتار دارای وضعیت مناسب است.

    نتیجه گیری

    وضعیت کالبدی شهر زاهدان از نظر اصول پدافند غیرعامل در مرکز مناسب و کاملا مناسب و در حاشیه های شهر و به خصوص نیمه جنوبی شهری نامناسب و کاملا نامناسب است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی کالبدی، فضای شهری، پدافند غیرعامل، شهر زاهدان
  • علی ریکی، مریم کریمیان بستانی*، غلامرضا میری صفحات 39-47
    اهداف

    سرمایه اجتماعی از مولفه های اساسی و موثر در توسعه، پویایی و سرزندگی مناطق شهرها محسوب می شود و از آن به عنوان زیربنای توسعه اقتصادی-اجتماعی و کالبدی هر جامعه و شهری یاد می کنند. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش سرمایه اجتماعی در توسعه کالبدی مناطق پنج گانه شهر زاهدان، بود.

    روش شناسی

     پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر در سال 1400 انجام شد. داده های مورد نیاز تحقیق به روش اسنادی-میدانی (پرسش نامه و مشاهده) گردآوری شد. در این پژوهش از 2 نوع جامعه آماری استفاده شد. 1) ساکنین شهر زاهدان بر اساس نمونه گیری تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر به عنوان جامعه نمونه زاهدان انتخاب شد. 2) جامعه آماری، متخصصان که بر اساس نمونه گیری هدفمند تعداد 20 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شد. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS 19 و مدل های FARAS و FVIKOR استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل عاملی نشان داد که از بین شاخص های مورد مطالعه شبکه ها و حمایت اجتماعی، تاثیرگذارترین شاخص سرمایه اجتماعی در مناطق شهر زاهدان با وزن 75/28، انتخاب شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که شاخص سرمایه اجتماعی تاثیر بسیار زیادی بر سطح توسعه کالبدی در شهر زاهدان داشت. نتایج تحلیل فضایی مناطق پنج گانه شهر زاهدان بر اساس توسعه کالبدی با تاثیرپذیری از شاخص های سرمایه اجتماعی، با استفاده از مدل ویکور فازی نشان داد، منطقه یک شهر با وزن 0/254 در اولویت قرار داشت.

    نتیجه گیری

     شبکه های اجتماعی خلق شده در شهر زاهدان از طریق مشارکت در انجمن های محلی، گروه ها و سازمان های محلی، کانال هایی برای سرمایه اجتماعی و عامل توسعه کالبدی ایجاد نموده که به نوبه خود هنجار های فردی و همکاری های متقابل عمومی را در سطح مناطق پنج گانه شهر زاهدان به بار آورده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مناطق شهری، شهر زاهدان
  • فریال سادات سیادتی، ریما فیاض*، نیلوفر نیکقدم صفحات 49-58
    اهداف و زمینه ها

    مجلات علمی پژوهشی از اصلی ترین و معتبرترین ویترین های عرضه دستاوردهای علمی کشور هستند.هدف این مقاله بررسی کفایت استفاده از داده های اقلیمی وتنوع روش های متداول در مطالعات معماری مرتبط با اقلیم وهمچنین،بررسی مطالعات درحوزه پهنه بندی اقلیمی و نیز تنوع مطالعات موردی،در راستای رفع نیاز پژوهش های معماری مرتبط با اقلیم بود.

    روش شناسی

    در این تحقیق کاربردی،از روش تحلیل استنادی ومحتوایی استفاده شده است. جامعه نمونه دراین مقاله برابر جامعه هدف است وشامل 101 مقاله علمی-پژوهشی در حوزه معماری اقلیمی و 51 مقاله در حوزه پهنه بندی اقلیمی است که از سال 1380 تا 1399 در ایران باکلید واژه "اقلیم"و"اقلیم شناسی" چاپ شده اند. روش جمع آوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای،بررسی اسناد و مدارک مکتوب و نیز جستجو در نمایه نشریات داخلی بود. ابزار این مطالعه،شامل برگه کدگذاری بود.به منظور تعیین پایایی ابزار از آزمون اسکات استفاده شد که با ضریب 89/0 تایید شد.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss 25 و آمار توصیفی انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، در 54/45%  از مطالعات معماری اقلیمی از شرح توصیفی و در 88/11 از شرح توصیفی کیفی/کمی استفاده شده است.. فراوانی مطالعات معماری اقلیمی در دوره 1381-1399 در مناطق گرم و خشک (45%) مورد توجه است. در حالی که، 47% مطالعات پهنه بندی اقلیمی در نیمه شمال غربی و شمالی ایران با آب و هوای سرد و معتدل و مرطوب انجام شده است. پهنه بندی اقلیمی با استفاده از ترکیب عناصر اقلیمی بیشترین فراوانی را داشته (77/27) و پس از آن روش کوپن گایگر (22/16) به عنوان روشی موثر در پهنه بندی اقلیمی استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    مطالعات پهنه بندی اقلیمی در پژوهش های منتشر یافته در 1380-1399 در راستای رفع نیاز محققین در حیطه معماری اقلیمی بخصوص در اقلیم گرم و خشک و در استان های با تراکم ساختمانی بالا از جمله تهران به حد کافی نیست.

    کلیدواژگان: پهنه بندی اقلیمی، اقلیم گرم و خشک ایران، معماری اقلیمی، نمای دوپوسته
  • محمود اکبری* صفحات 59-68
    اهداف و زمینه ها

     

    یکی از مولفه هایی که کیفیت زندگی شهری را تحت تاثیر خود قرار می دهد، نماگرهای مرتبط به تجهیزات ترافیک و حمل و نقل‏ است و تحلیل مباحث مربوط به توسعه پایدار در شهرها بدون توجه به نماگرهای ترافیک و حمل و نقل‏ غیرممکن است.

     

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع تحلیلی- مقایسه ای است و با بهره گیری از تکنیک مولتی مورا به تحلیل نماگرهای مرتبط به تجهیزات ترافیک و حمل و نقل‏ در مناطق 15 گانه کلانشهر اصفهان مبادرت شده است. وزن شاخص های مرتبط با تجهیزات ترافیک و حمل و نقل‏ در کلانشهر اصفهان از طریق مدل آنتروپی شانون محاسبه شده است و این وزن ها در تکنیک مولتی مورا به کار گرفته شده اند. با استفاده از رویکردهای سه گانه تکنیک مولتی مورا مانند رویکرد سیستم نسبت، رویکرد نقطه مرجع، رویکرد ضربی کامل به تحلیل نماگرهای مرتبط با تجهیزات ترافیکی و حمل و نقل‏ در کلانشهر اصفهان مبادرت شده است.

    یافته ها

    در رویکرد سیستم نسبت بیشترین امتیاز y به منطقه 10 شهر اصفهان (0/4010) و کمترین امتیاز به منطقه 11 شهر اصفهان (0/0278) تعلق داشته است. بیشترین امتیاز رویکرد نقطه مرجع به منطقه 8 کلانشهر اصفهان تعلق داشته است و مناطق 5، 11، 12 و 14 کمترین امتیاز رویکرد نقطه مرجع را به دست آوردند. در رویکرد ضربی کامل منطقه 6 کلانشهر اصفهان بیشترین امتیاز را و مناطق 5، 9، 11، 12، 14 و 15 کمترین امتیاز را به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    اختلاف امتیازات به دست آمده از رویکردهای سه گانه (سیستم نسبت، نقطه مرجع، ضربی کامل) تکنیک مولتی مورا و ترکیب این سه رویکرد با استفاده از نظریه تسلط، نشان دهنده وجود نابرابری در زمینه تجهیزات ترافیکی و حمل و نقل‏ در مناطق 15گانه کلانشهر اصفهان است.

    کلیدواژگان: تجهیزات ترافیکی، تکنیک مولتی مورا، نظریه تسلط، کلانشهر اصفهان
  • محمدرضا اخوان عبداللهیان، سید مسلم سیدالحسینی، تکتم حنائی* صفحات 69-80
    اهداف

    به موازات پیشرفت فناوری و دانش بشر در عرصه های مختلف، احتمال آسیب پذیری آن ها در برابر بحران های طبیعی و انسان ساخت به نحو محسوسی افزایش یافته است. یکی از موضوعات مهم از دیدگاه مدیریت بحران، شناسایی مکان های مناسب برای استقرار مراکز امداد و نجات به منظور ساماندهی و کمک رسانی سریع به آسیب دیدگان است. مقاله حاضر به دنبال مکان یابی مراکز امداد و نجات بر اساس معیار های کارآمد در شهر مشهد است.

    روش شناسی

     روش مطالعه حاضر توصیفی و مکان یابی است و از نظر هدف کاربردی است. جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و مجموعه گزارش ها، اسناد و آمار منتشر شده بوده است. معیارهای متعددی برای مکان یابی این مراکز از منابع معتبر استخراج شد. سپس با استفاده از نظر کارشناسان خبره مهم ترین معیار های مکان یابی مناسب با توجه به شرایط شهر مشهد تعیین شد و بر مبنای معیار های تعیین شده، مکان یابی مراکز امداد و نجات برای شهر مشهد با کمک روش تحلیل سلسله مراتبی و با استفاده از نرم افزار GIS 10.8 انجام شده است.

    یافته ها

    با در نظر گرفتن معیارهای فاصله از کاربری های مسکونی، مراکز درمانی، ایستگاه آتش نشانی، دسترسی مناسب به راه ها و دوری از تاسیسات شهری خطرناک، مکان یابی مراکز امداد و نجات در شهر مشهد انجام شد.

    نتیجه گیری

    در نهایت بر مبنای معیارهای اولویت بندی شده، بهترین مکان برای مراکز امداد و نجات مشخص شده است.

    کلیدواژگان: مراکز امداد و نجات، مکان یابی، مدیریت بحران، تحلیل فضایی، شهر مشهد
  • سعید عباسی، ناصر اقبالی*، آزیتا رجبی صفحات 81-90
    اهداف

     گردشگری مذهبی-تاریخی عامل مهمی در توسعه ی شهرها محسوب می شود، زیرا توان بالایی برای جذب گردشگران داشته و یکی از مهم ترین و پر رونق ترین گونه های گردشگری است که اثرات قابل توجهی را در ابعاد مختلف جوامع بر جای می گذارد. هدف از این پژوهش، ارایه مجموعه الزامات بومی توسعه گردشگری مذهبی- تاریخی زنجان بود.

    روش شناسی

     این پژوهش توصیفی-تحلیلی، در سال 1400 در شهر زنجان انجام شد. جمعیت نمونه شامل 17 نفر از خبرگان (متخصصان، اساتید دانشگاه و مدیران شهری زنجان) بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند، به منظور مصاحبه انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از نظریه داده بنیاد ‏ تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از نتایج مصاحبه با افراد خبره با استفاده از روش ‏نظریه ‏ زمینه ای، 39 مفهوم، 12 واحد معنایی و 8 مقوله شامل تبلیغات، مدیریت یکپارچه گردشگری، توسعه زیرساخت ها، تقویت فرهنگ گرشگری، بهره گیری از نیرو های متخصص، قوانین و مقررات، تدوین برنامه راهبردی و مدیریت بحران گردشگری استخراج شد.

    نتیجه گیری

    گردشگری مذهبی-تاریخی بر توسعه شهر زنجان جهت تدوین الگوی بومی تاثیرگذار است. پیشنهادت ارایه شده در قالب مقوله ها، جهت دستیابی به توسعه پایدار گردشگری مذهبی- تاریخی در شهر زنجان بسیار اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: توسعه بومی، گردشگری تاریخی- مذهبی، روش نظریه زمینه ای، شهر زنجان
  • آذین مستوفی، هادی سروری*، تکتم حنایی، محمدهادی مهدی نیا صفحات 91-99
    اهداف

     در شهرهای امروزی، مدیریت شهری به تنهایی قادر به تامین خدمات و پیشنهادات در طرح های توسعه شهری نیست. برای این منظور، همکاری با بخش خصوصی مورد توجه قرار گرفته و شراکت عمومی-خصوصی به عنوان یکی از شیوه های رایج همکاری میان بخش های عمومی و خصوصی مطرح شده است. از طرفی شکل گیری شراکت عمومی-خصوصی بدون وجود محرک هایی که منفعت هر دو بخش را تامین نماید؛ امکان پذیر نخواهد بود. از این رو، مقاله حاضر برای اولین بار به شناسایی محرک های برنامه ریزی شهری موثر در شراکت عمومی-خصوصی متناسب با نظرات سرمایه گذار و مدیریت شهری پرداخت.

    روش شناسی

     این مقاله کیفی و در سال 1399 در شهر مشهد انجام شد. روش نمونه گیری به صورت غیرتصادفی بود و این مصاحبه ها تا زمانی که اشباع حاصل شد با 11 نفر از مطلعان کلیدی ادامه یافت. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با سرمایه گذاران و کارکنان شهرداری به عنوان بخش های عمومی و خصوصی انجام شد. تحلیل اطلاعات و تولید کدها و مقوله ها به کمک کدگذاری های فرعی و انتسابی بود.

    یافته ها

    داده های گردآوری شده در قالب 110 کد اولیه، 29 کد فرعی و 5 مقوله شامل ایجاد محیط مناسب، افزایش بهره برداران، امکان سودآوری غیرمستقیم، امکان سود آوری مستقیم، افزایش قیمت زمین و ساختمان تحلیل شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان میدهد محرکهای برنامه ریزانه تنها به مباحث مرتبط با منفعت مالی و سودآوری محدوده نبوده بلکه علاوه بر آن ها عوامل موثر در رضایت مندی عمومی و ایجاد محیط مناسب را نیز در برمی گیرند.

    کلیدواژگان: شراکت عمومی-خصوصی، طرح های توسعه شهری، محرک های برنامه ریزی، شهر مشهد
  • سید عبدالله داودی، معصومه حافظ رضازاده*، مریم کریمیان بستانی صفحات 101-110
    اهداف

    مشارکت شهروندان یکی از اصلی‎ترین راهکارهای حرکت به سمت توسعه پایدار شهری در پایین‎ترین سطح آن یعنی در مقیاس خرد محلات شهری است. بسط و ارتقای آن مستلزم اتخاذ رویکرد مشارکتی نسبت به برنامه‎ریزی محلات شهری است. هدف از پژوهش حاضر، نقش مدیریتی محله محور در پایداری اقتصادی- اجتماعی شهر زابل، بود.

    روش شناسی

    پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1400 انجام شد. این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی می باشد. داده های مورد نیاز تحقیق به روش اسنادی- میدانی (پرسشنامه و مشاهده) گردآوری شد. در این پژوهش از 2 نوع جامعه آماری استفاده شد. الف) خانوارهای ساکن در شهر زابل به عنوان جامعه نمونه، و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 383 نفر تعیین شد. ب) جامعه آماری، مدیران و  متخصصان که بر اساس نمونه گیری هدفمند تعدد 20 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و مدل WASPAS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی تک نمونه ای با توجه به میانگین های به دست آمده کمتر از (3)، گویای وضعیت نامناسب شاخص های مدیریت مشارکتی در شهر زابل بود. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد، بین مدیریت مشارکتی و توسعه اجتماعی و اقتصادی محلات شهری زابل، در سطح اطمینان بالای 99/0، رابطه معناداری وجود داشت. نتایج مدل تصمیم گیری WASPAS نشان داد، محله 17 شهر زابل در اولویت تاثیرپذیری از مدیریت مشارکتی در ابعاد اقتصادی و اجتماعی می باشد.

    نتیجه گیری

    در محلات مورد مطالعه شهر زابل، وضعیت مدیریت مشارکتی نامطلوب ارزیابی شد و این محلات وضعیت متفاوتی را با توجه به تاثیرپذیری از مدیریت مشارکتی در ابعاد اقتصادی و اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، محله محوری، پایداری اقتصادی و اجتماعی، شهر زابل
  • حسن محمودزاده، توکل آقایاری، داود حاتمی* صفحات 111-125
    اهداف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل وضعیت سالمندی (65ساله و بالاتر) جمعیت ایران، بود.

    روش‌شناسی

    روش تحقیق پژوهش حاضر ترکیبی از روش‌های توصیفی-تحلیلی، اسنادی و تحلیل ثانویه بوده و تحقیق بر اساس هدف، کاربردی است. برای تحلیل و ارزیابی نماگرهای جمعیت‌شناسی سالمندان ایران از اطلاعات و داده‌های سرشماری‌ سال 1395 استفاده ‌شد. به ‏منظور بررسی ویژگی‏های فضایی جمعیت سالمند از نسبت سالمندی، نسبت وابستگی کل، نسبت وابستگی سالمندان، وضعیت جنسیتی سالمندان، ضریب سالمندی یا شاخص سالخوردگی و شاخص سه‌سطحی سازمان ملل استفاده شد. برای تحلیل فضایی شاخص‏های ذکرشده از نرم‌افزار Arc GIS 10.8 به کار گرفته شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که میانگین جمعیت سالمندان کل ایران برای سال 1395 برابر با 1/6% است. گیلان با 9/8% جمعیت سالمندان، پیرترین استان و سیستان و بلوچستان با 2/3%، جوان‌ترین استان ایران بودند. از نظر شاخص سه‌سطحی سازمان ملل، استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان جوان، اصفهان، تهران، مازندران، گیلان و استان آذربایجان شرقی سالخورده و بقیه استان‌های ایران بزرگسال بودند. استان گیلان به ترتیب با 43/36 و 14/12 کمترین میزان وابستگی و بیشترین میزان نسبت وابستگی سالمندان را به خود اختصاص داد. 58/22% استان‌های ایران با سالمندی مردانه و 42/77% با سالمندگی زنانگی مواجه بودند.

    نتیجه‌گیری

    جمعیت ایران، دوران جوانی خود را پشت سر گذاشته و با روندی صعودی، در حال ورود به میانسالی و سالخوردگی است. این روند در برخی مناطق ایران تند‌تر و برخی کندتر است. به صورت کلی وضعیت و توزیع فضایی سالمندی استان‌های ایران به این نحو است که به ترتیب بیشترین مشکل در استان‌های شمالی و در مرحله بعد در استان‌های مرکزی است. لذا برنامه‌های دولت برای حل این مشکل به صورت کوتاه، میان و بلندمدت باید با اولویت استان‌های شمالی و سپس استان‌های مرکزی و در مراحل بعد استان‌های مرزی جوان‌تر باشد. روند صعودی شاخص سالخوردگی جمعیت ایران بیانگر آن است که دوران بحران پیری در جمعیت ایران چندان دور از انتظار نبوده و باید آن را مهم‌ترین چالش پیش ‌رو در نظام برنامه‌ریزی توسعه و موثر بر تمام جنبه‌های مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: سالمندی جمعیت، وضعیت، جمعیت کشور
  • عبدالامیر فرضی دیری، امیرحسین جاوید*، حمیدرضا غفارزاده، فرهاد حسین زاده لطفی صفحات 127-139
    اهداف

    مدیریت تفکیک از مبدا پسماند خشک با ارایه روش‌های اجرایی و ایجاد تسهیلات مناسب به منظور خدمت‌رسانی و جلب حداکثری مشارکت‌های مردمی در جهت حفظ محیط زیست و اهداف توسعه پایدار، حایز اهمیت است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تطبیقی مدل مدیریت تفکیک از مبدا با روش‌های مراجعه به درب مبادی تولید و به‌کارگیری دستگاه خوددریافت پسماند خشک در مناطق غربی شهر تهران بود.

    روش‌شناسی

    این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی-پیمایشی بود که برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آمیخته (کیفی-کمی) در سال 1399 در مناطق 5، 9، 21 و 22 شهرداری تهران انجام شد. به دلیل خصیصه فضایی مکان‌یابی و ویژگی عدم قطعیت ذاتی مسایل شهری، اساس کار این پژوهش تهیه لایه‌های اطلاعاتی بر مبنای عوامل و معیارهای موثر در توزیع فضایی مدل مدیریت تفکیک از مبدا در روش‌های مراجعه به درب مبادی تولید و استقرار دستگاه‌های خوددریافت پسماند خشک و تلفیق و همپوشانی آنها در محیط نرم‌افزاری ARC GIS 10.7 با استفاده از روش تحلیل سلسله‌مراتبی و استنتاج منطق فازی انجام شد.

    یافته‌ها

    بررسی نتایج تطبیقی مدل مدیریت بازیافت پسماند خشک مناطق غربی شهر تهران نشان داد که در روش‌های مراجعه به درب مبادی تولید و مکان‌گزینی دستگاه‌های خوددریافت پسماند خشک به ترتیب 5 و 9 معیار در مدل مدیریتی تاثیرگذار بوده و برای اجرای تفکیک پسماند خشک از مبدا با روش مراجعه به درب مبادی تولید و روش استقرار دستگاه خوددریافت به ترتیب 87% و 66% از سطح کل مناطق مورد مطالعه، بهره‌وری مطلوب داشتند.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اهمیت و لزوم بهره‌وری تفکیک در مبدا پسماند، نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که اجرای مدل مدیریت پسماند خشک به روش مراجعه به درب مبادی تولید نسبت به روش استقرار دستگاه خوددریافت پسماند خشک در سطح مناطق مورد مطالعه از کارآیی، اثر بخشی و گستردگی بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدل مدیریت، تفکیک از مبداء، پسماند خشک، دستگاه خود دریافت
  • حمدالله لطفی، علی نوری کرمانی*، کرامت الله زیاری صفحات 141-153
    اهداف

    امروزه بحث تاب‌آوری جزء مهم‌ترین مباحث مطالعاتی دنیا به شمار می‌رود. پژوهش حاضر با هدف تحلیل فضایی مولفه‌‌های تاب‌آوری کالبدی شهر ایلام در برابر زلزله با رویکرد آینده‌پژوهی انجام شد.

    روش‌شناسی

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش به صورت توصیفی-تحلیلی است که در سال‌های 1400-1399 و در شهر ایلام انجام شد. تعداد 44 متخصص در حوزه تاب‌آوری و آینده‌پژوهی با روش نمونه‌گیری در دسترس و به صورت هدفمند انتخاب شدند و در مطالعه شرکت کردند. برای تحلیل فضایی مولفه‌‌های تاب‌آوری کالبدی، پنج شاخص اسکلت ابنیه، جنس مصالح، تعداد طبقات، دانه‌بندی و قدمت ابنیه با استفاده از نرم‌افزار‌های Geoda 1.20.0.8 و ArcGIS 10.4.1 تحلیل و در ادامه با بهره‌گیری از تکنیک دلفی و کاربست تکنیک تحلیل اثرات متقاطع در نرم‌افزار MICMAC 6.1.2، تجزیه‌وتحلیل اطلاعات با رویکرد آینده‌پژوهی صورت گرفت.

    یافته‌ها

    بررسی‌ها در بخش تحلیل فضایی مولفه‌‌های تاب‌آوری کالبدی شهر ایلام نشان داد که 3975646متر مربع یعنی 28/68% از کل مساحت در بازه تاب‌آوری نسبتا غیرتاب‌آور تا کاملا غیرتاب‌آور قرار داشتند و 321789متر مربع یعنی 53/5% از کل مساحت در بازه تاب‌آوری متوسط قرار داشت. عوامل کلیدی تبیین‌کننده مولفه‌‌های افزایش تاب‌آوری کالبدی شهر ایلام در آینده با توجه به وضع موجود و میزان تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم متغیرها بر یکدیگر و بر روند آینده تاب‌آوری کالبدی شهر ایلام در برابر زلزله شامل پیشران‌های زمین بستر، فضا باز و نفوذ پذیری، تراکم جمعیت، مقاومت و استحکام سازه، تراکم مسکونی، دسترسی و کاربری اراضی بودند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحلیل فضایی نشان می‌دهد که تاب‌آوری شهر ایلام در وضعیت نسبتا نامناسبی قرار دارد، در واقع 68% بافت مسکونی شهر ایلام در بازه نسبتا غیرتاب‌آور تا کاملا غیرتاب‌آور قرار دارد همچنین ساختار فضایی محرک‌‌های مستقیم نقشه راه تاب‌آوری کالبدی با نرخ 100% گویای این بود که از بین 8 متغیر اولیه تاثیرگذار، 3 عامل در تاب‌آوری کالبدی ایلام در مقابله با زلزله اثر کلیدی دارند. این متغیرها عبارت‌اند از: زمین بستر، فضای باز و نفوذپذیری. همچنین نتایج پژوهش نشان می‌دهد که روابط عوامل کلیدی، از تاثیرگذاری و تاثیرپذیری زیادی برخوردارند.

    کلیدواژگان: ایلام، تاب آوری کالبدی، تحلیل فضایی، میک مک، رویکرد آینده پژوهی، زلزله
|
  • A. Sanaifard*, A. Amirahmadi, Y. Zanganeh Pages 1-13
    Aims

    Flood forecasting is considered through land use and building density in most urban designs, whereas this method has not been very successful based on the experiences. This study aimed to propose a proper method for flood forecasting in Sabzevar city, emphasizing the relationship between the parameters of hydrological models, urban development, and the scenarios considered in the comprehensive plan of 2005-2006 in Sabzevar city.

    Methodology

    This research is applied and descriptive-analytical in terms of the aim and method, respectively. The data were collected using documentary and field methods. The flood susceptibility map of Sabzevar city was prepared using the SVM model. The model was validated using the ROC curve. The basin’s hydrology was studied using the Sabzevar Synoptic Meteorological Station data from 1358 to 1398. Urban hydrological models and Geographic Information System were used to predict the runoff during different urban development scenarios in the return periods of 2, 5, 10, and 25 years.

    Findings

    Due to the higher building density, the susceptibility to flooding risk vulnerabilities is higher in districts 1, 2, and 3 of Sabzevar city ROC showed the acceptable validity of the SVM model (AUC=0.9123). Surface runoff forecasts for the return periods and different scenarios indicate that the channels are not proper for runoff transmission.

    Conclusion

    It is very important to pay attention to the ratio of permeable and impermeable surfaces in comprehensive plans in order to prevent flooding. The SVM method is sufficiently compatible with Iranian conditions and can be used in similar conditions.

    Keywords: Urban Development, SVM Model, Flood, Urbanization, Flow Peak, Sabzevar
  • E. Ali Akbari*, S.M. Mousakazemi, S. Gholami Pages 15-26
    Aims

     Urban development plans try to restore dynamism and vitality to urban contexts, but the lack of existing structure and modeling of previous plans has made the definition of sustainable urban form a challenge for urban planners. The purpose of this article was to explain the coherent form of Shiraz based on the concept of connectivity. 

    Methodology

     This descriptive-analytical research was conducted by documentary and field method in 2021. This study was conducted in Shiraz and the sample size was urban and street blocks and functional zones of 11 districts of this city.

    Findings

     The interconnected centers of the city geometrically and functionally affect each other as long as all the effects occur between the centers in a single area. Therefore, before applying changes in the physical form of each area of Shiraz, its consequences should be considered in the affected area. These consequences are due to the position of the position in relation to the priority of influencing the influence of the boundary number of each block, influence in complex network centers and interconnected centers, irregular structure, control and promotion of construction, population and the extent of various economic and social indicators, culturally, and physically examined.

    Conclusion

     In the process of urban planning, changes in each region should not be considered as an independent region and the pattern of interoperability in urban development planning and management should be considered for regular organization and their effects in order to achieve Use coherence in form.

    Keywords: Interconnectedness, Relativity, Physical form, Shiraz
  • A. Moradgholi, M.R. Anvari*, S.Gh. Miri Pages 27-37
    Aims

    Observance of passive defense requirements is one of the necessary principles for the sustainable development of the city's facilities and infrastructure and the protection of people's lives and property is considered, Therefore, the attention of managers and officials to the principles of passive defense provides the necessary grounds for advancing this new approach in order to promote the concept of urban safety and security. The aim of the present study was to Physical planning with a passive defense approach in the city of Zahedan.

    Methodology

    The present descriptive-analytical research was conducted in 2021. This research is applied in terms of purpose. Collecting information and data in the form of documents and libraries and using the studies of consulting engineers and related organizations and extracting data from GIS maps of the city. For data analysis, Super Decisions (ANP model) and Arc GIS software was used.

    Finding

    The results of combining the maps using GIS-ANP method showed, In the event of a crisis, out of the total area of the city, an area of about 735 hectares is in an unfavorable condition, 1240 hectares with relatively unfavorable condition, 3120 hectares average, 2187 hectares are relatively suitable and 790 hectares were in good condition.

    Conclusion

    And on the suburbs city, especially in the southern half, it was unsuitable and completely unsuitable.

    Keywords: Physical planning, Urban space, Passive defense, Zahedan city
  • A. Riki, M. Karimian Bostani*, Gh.R. Miri Pages 39-47
    Aims & Backgrounds

    Social capital as one of the important sources of human relations, It has a great role on the dynamism and development of social dimensions among city dwellers. Social capital is one of the basic and effective components in the development, dynamism and vitality of urban areas, and it is referred to as the foundation of socio-economic and physical development of any society and city. Therefore, therefore, the purpose of this study is the role of social capital in the physical development of the five regions of Zahedan.

    Methodology

    The present descriptive-analytical research was conducted in 2021. This research is applied in terms of purpose. Data required for research by documentary-field method (questionnaire and observation), was collected. In the study, two types of statistical population were used. 1) Residents of Zahedan city based on random sampling and using Cochran's formula, 384 people was selected as (sample population) of Zahedan. 2) The statistical population was specialists, which was selected as a sample population based on sample community of 20 people. SPSS software and FARAS and FVIKOR models was used to analyze the data.

    Finding

    The results of factor analysis test showed that among the studied indices of networks and social support, the most effective index of social capital in the areas of Zahedan with a weight (28.75) was selected. The results of correlation analysis showed that the social capital index has a great impact on the level of physical development in Zahedan. The results of spatial analysis of the five regions of Zahedan city based on physical development with the impact of social capital indicators, using the FVIKOR model showed that region one city with a weight (0.254) is in priority.

    Conclusion

    Social networks created in the city of Zahedan through participation in local associations, Local groups and organizations, Create channels for social capital and physical development factor, which, in turn, has brought about individual norms and public mutual cooperation in the five districts of Zahedan.

    Keywords: Social Capital, Physical Development, Urban Regions, Zahedan City
  • FARYAL SADAT Siadati, FARYAL SADAT Fayaz*, Nilofar Nickghadam Pages 49-58
    Aims

     Scientific research journals are one of the main and most reputable bases for presenting the scientific achievements of the country. This study aimed to investigate the adequacy of the use of climatic data and the variety of common methods in climate-related architectural studies and to review studies in the field of climate zoning and the diversity of case studies to meet the need for research of climatic architecture.

    Methodology

    In this applied research, citation and content analysis methods have been used. The sample population in this article is equal to the target population and includes 101 scientific-research articles in the field of climatic architecture and 51 articles in the field of climatic zoning that was published with the keywords of "climate" and "climatic zoning" in Iran in 2001-2020. Data were collected using the library, review of written documents, and internal publications databases. The tools of this study included a coding sheet. In order to the reliability of the instrument was confirmed using the Scott test. Data were analyzed using SPSS 25 software and descriptive statistics. Meanwhile, the case study of 47% of climatic zoning studies was the northwestern and northern half of Iran with cold temperate, and mild humid temperate.

    Findings

     The climatic attributes were expressed in climatic architecture studies by the descriptive (45.54%) and qualitative/quantitative descriptive methods (88/11%). The frequency of climatic architecture studies in 2001-2020 in hot and dry areas is considered (45%). Climatic zoning using the combination of climatic elements (27.77) and the Coupon Geiger method (16.22) were the methods with the highest frequency used for climatic zoning.

    Conclusion

     Climatic zoning in studies published in 2001-2020 is not sufficient to meet the needs of researchers in the field of climatic architecture, especially in hot and dry temperate and in provinces with high building density, including Tehran

    Keywords: Climatic Zoning, Hot, Dry Climate of IRAN, Climates Architecture, Double Skin Façade
  • M. Akbari* Pages 59-68
    Aims & Background

     

    One of the components that affect the quality of urban life is indicators related to traffic and transportation equipment, and it is impossible to analyze issues related to sustainable development in cities without considering traffic and transportation indicators.

    Methodology

    The present study is the analytical-comparative type, and using the multimoora technique has been analyzed indicators related to traffic and transportation equipment in 15 Regions of the Isfahan metropolis. The weights of the indicators related to traffic and transportation equipment in the Isfahan metropolis have been calculated through the Shannon entropy model. These weights have been used in the multimoora technique. Using three approaches of multimoora technique such as ratio system approach, reference point approach, complete multiplication approach, the analysis of indicators related to traffic equipment and transportation in Isfahan metropolis has been undertaken.

    Findings

    In the ratio system approach, the highest y-score belonged to Region 10 of Isfahan (0.4010), and the lowest score belonged to Region 11 of Isfahan (0.0278). The highest score of reference point approach belonged to Region 8 of Isfahan metropolis, and Regions 5, 11, 12 and 14 obtained the lowest score of reference point approach. In the complete multiplication approach, Isfahan metropolitan Region 6 had the highest score and Regions 5, 9, 11, 12, 14 and 15 obtained the lowest score.

    Conclusion

    Investigating the differences in the scores obtained from the three approaches of multimoora technique, i.e., the ratio system approach, reference point approach, complete multiplication approach, and the combination of these three approaches using the dominance theory indicates the existence of inequality in traffic equipment and transportation in 15 Regions of Isfahan metropolis.

    Keywords: Traffic Equipment, Multimoora Technique, Dominant Theory, Isfahan Metropolis
  • M.R. Akhavan Abdollahian, S.M. Seyedalhoseni, T. Hanaee* Pages 69-80
    Aims

    Along the progress of human technology and knowledge in different fields, the possibility of their vulnerability in the face with natural crises has been spiked noticeably. From the crisis management point of view, one of the most important issue is the recognizing of suitable place to set up the relief and rescue centers to help and to organize swiftly for injuries therefore, The present article seeks to locate rescue centers based on efficient qualities in the city of Mashhad.

    Methodology

    The method of the present study is descriptive and location and is applied in terms of purpose. Gathering information from library sources and a collection of published reports, documents and statistics. Numerous criteria for locating these centers were extracted from reliable sources. Then, using the opinion of experts, the most important location criteria were determined according to the conditions of Mashhad city. Based on the determined criteria, the location of rescue centers for Mashhad has been done with the help of hierarchical analysis method and using GIS software.

    Findings

    Taking into account the criteria of distance from residential uses, medical centers, fire stations, proper access to roads and distance from dangerous urban facilities, the location of rescue centers in the city of Mashhad was done.

    Conclusion

    Finally, according to prioritized criteria, the best place for relief and rescue centers has been opted for.

    Keywords: Relief, Rescue Centers, Location, Crisis Management, Spatial Analysis, Mashhad City
  • S. Abbasi, N. Eghbali*, A. Rajabi Pages 81-90
    Aims & Backgrounds

     

     Religious-historical tourism is considered an important factor in urban development; because it has a high potential to attract tourists and is considered one of the most important and prosperous types of tourism, which has significant effects on various dimensions of society. This study aimed to investigate the indigenous requirements set for the development of religious-historical tourism in Zanjan.

    Methodology

     This descriptive-analytical research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method, which was conducted in Zanjan, Iran, in 2021-2022. 17 experts (specialists, university professors, and Zanjan city managers) were selected for interviews in the framework of final theoretical saturation, using purposive sampling. Data were analyzed using the Grounded theory method.

    Findings

     39 concepts, 12 semantic units, and 8 categories (advertising, integrated tourism management, infrastructure development, strengthening the culture of tourism, utilization of specialized forces, rules and regulations, development of a strategic plan, and tourism crisis management) were extracted from the interviews with experts using contextual theory.

    Conclusion

     Religious-historical tourism has been effective in Zanjan city development in terms of developing an indigenous model. The proposed suggestions in the form of categories are important to the sustainable development of religious-historical tourism in Zanjan city.

    Keywords: Indigenous Development, Historical-Religious Tourism, Grounded Theory Method, Zanjan City
  • A. Mostofi, H. Sarvari*, T. Hanaee, M.H. Mahdinia Pages 91-99
    Aims

    The provision of services will not be possible by urban management alone. Therefore, cooperation between the private and public sector in form of public-private partnership is necessary. In partnership between the private sector and the public sector, common interests are very fundamental. Less researches are about urban planning incentives which is addressed to the agreed incentives of both the public and private sectors. So, this paper identifies urban planning incentives in public-private partnership in accordance with the opinions of the investor and urban management for the first time.

    Methodology

    The present inquiry has been done through a qualitative approach in 2020.  The sampling method was non-random and these interviews were continued with 11 people until saturation was obtained. Data collection was done through semi-structured interviews with investors and municipal employees as public and private sectors. Data analysis and coding was done through sub-coding and attribute coding.

    Findings

    The collected data were analyzed in the form of 110 primary codes, 29 sub-codes and 5 categories such as appropriate environment, increasing users, indirect profitability, direct profitability and increasing land and building prices. Sub-coding were about flexibility, site selection and land use.

    Conclusion

    The results of this study show that urban planning incentives are not only limited to financial benefit and profitability, but also include factors such as public satisfaction and creating an appropriate environment.

    Keywords: Public-Private partnership, Incentive, Urban development plan, Mashhad city
  • Sayed Abdullah Davoodi, Masuomeh Hafez Rezazadeh*, Mariam Karimian Bostani Pages 101-110
    Aims & Backgrounds

     

    Citizen Participation is one of the main strategies to move towards sustainable urban development at its lowest level, ie on the micro-scale of urban neighborhoods. Its development and promotion requires participation in urban planning. The purpose of this study was the managerial role of neighborhood-based in socio-economic sustainability of Zabol city.

    Methodology

    The present descriptive-analytical research was conducted in 2021. This research is applied in terms of purpose. Data required for research by documentary-field method (questionnaire and observation), was collected. In the study, two types of statistical population were used. A) Households living in the city of Zabol as a sample population, and the sample size was determined using the Cochran's formula of 383 people. B) Statistical population, managers and specialists based on targeted sampling of 20 people, was selected as the sample community. SPSS software and WASPAS model was used to analyze the data.

    Finding

    Results of one-sample t-test according to the means obtained less than (3), it was Indicated the unsatisfactory situation of participatory management indicators in Zabol city. Regression test results showed, there was a significant relationship between participatory management and social and economic development of Zabol urban neighborhoods, at a level of confidence above 0.99. The results of the WASPAS decision-making model showed that the 17th neighborhood of Zabol city is in the priority of being influenced by participatory management in economic and social dimensions.

    Conclusion

    In the studied neighborhoods of Zabol city, the situation of participatory management was evaluated as unfavorable and these neighborhoods have a different situation according to the impact of participatory management in economic and social dimensions.

    Keywords: Participatory management, Community–based, economic, social sustainability, Zabol city
  • H. Mahmoudzadeh, T. Aghayari Hir, D. Hatami * Pages 111-125
    Aims

    The purpose of this study is to investigate and analyze the aging status of the population (65 years and older).

    Methodology

    The research method of the present study is a combination of descriptive-analytical, documentary and secondary analysis methods and the research is applied based on the purpose. To analyze and evaluate the demographic indicators of the elderly in the country, the data and census data of 2016 have been used. In order to study the spatial characteristics of the elderly population, the aging ratio, total dependency ratio, elderly dependency ratio, elderly sexual status, aging coefficient or aging index and the three-level UN index have been used. Arc GIS 10.8 software was used for spatial analysis of the mentioned indicators.

    Findings

    The results show that the average population of 65 years and older in the whole country for 2016 is equal to 6.1%. Gilan province with 8.9% of the population aged 65 and over is the oldest province and Sistan and Baluchestan province with 3.2% is the youngest province. According to the UN three-level index, the provinces of Sistan and Baluchestan and Hormozgan are young, Isfahan, Tehran, Mazandaran, Gilan and East Azarbaijan are old and the rest of the provinces are adult. Gilan province with 36.43 and 12.14, respectively, has the lowest dependence rate and the highest dependency ratio of the elderly. 22.58% of the provinces of the country are facing the aging of men and 77.42% are facing the aging of women.

    Conclusion

    The results of this study showed that the population of Iran has passed its youth and is entering middle age and old age with an upward trend. In general, the situation and spatial distribution of aging in the provinces of the country is such that the most problems are in the northern provinces and in the next stage in the central provinces. Therefore, government plans to solve this problem in the short, medium and long term should be with the priority of the northern provinces and then the central provinces and in later stages the border provinces are younger. This process is faster in some parts of the country and slower in others. The upward trend of the Iranian population aging index indicates that the period of aging crisis in the Iranian population is not far from expectation and it should be considered the most important challenge in the development planning system and affecting all aspects.

    Keywords: population aging, Status, population of the country
  • A. Farzi Dayeri, A.M Javid *, H.R. Ghaffarzadeh, F. Hosseinzadeh Lotfi Pages 127-139
    Aims

    Management of separation of dry waste from the source by providing executive methods and creating appropriate facilities to attract maximum public participation to preserve the environment and sustainable development goals, is important. The main purpose of this study was to compare the source separation management model with the methods of referring to the source of production and using the reverse vending machine in the western regions of Tehran.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and in terms of nature and descriptive-survey method, which was conducted to analyze information from the mixed method (qualitative-quantitative) in 2020 in areas 5, 9, 21, and 22 of Tehran Municipality. Due to the spatial nature of the location and due to the inherent uncertainty of urban issues, the basis of this study is to prepare information layers based on factors and criteria affecting the spatial distribution of origin separation management model in the methods of referring to the door of production bases and setting up their devices. Dry waste was collected and combined and overlapped in ARC GIS 10.7 software using hierarchical analysis and fuzzy logic inference.

    Findings

    Comparative results of the dry waste recycling management model in the western regions of Tehran showed that in the methods of referring to the door of production bases and location of reverse vending machines, 5 and 9 criteria, respectively, are effective in the management model and to implement dry waste separation. From the origin with the method of referring to the source of production and the method of setting up the reverse vending machine, 87% and 66% of the total studied area, respectively, had the optimal productivity.

    Conclusion

    Considering the importance and necessity of efficient separation of waste from the source, the results of this study show that the implementation of the dry waste management model by referring to the source of production compared to the method of setting up the reverse vending machine It has more efficiency, effectiveness, and scope.

    Keywords: Management model, Seperation from source, Dry waste, Reverse vending machine
  • H. Lotfi, A. Noori Kermani *, K. Ziari Pages 141-153
    Aims

    Today, the issue of resilience is one of the most important study topics in the world. The aim of this study was to spatially analyze the components of physical resilience in Ilam against earthquakes using a future studies approach.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method, which was conducted from 2020 to 2021 in Ilam. A total of 44 specialists in the field of resilience and futures research were selected by the available sampling method and purposefully participated in the study. For spatial analysis of physical resilience components, five indices of the building structure, material type, number of floors, granulation, and age of buildings were analyzed using Geoda 1.20.0.8 and ArcGIS 10.4.1 software. Continuation, using the Delphi technique and application of the cross-impact analysis technique in MICMAC 6.1.2 software, information analysis has been done with a futures research approach.

    Findings

    The studies in the spatial analysis of the components of physical resilience in Ilam city showed that 3975646 square meters, i.e. 68.28% of the total area, are in the range of relatively non-incurable to completely non-incurable and 321789 square meters, i.e. 53 / 5% of the total area is in the average equilibrium range. Key factors explaining the components of increasing physical resilience in Ilam in the future according to the current situation and the degree of the direct and indirect impact of variables on each other and the future trend of physical resilience in Ilam against earthquakes including ground, open space and penetration Susceptibility, population density, strength and structural strength, residential density, access, and land use.

    Conclusion

    The results of the spatial analysis show that the resilience of Ilam city is in a relatively unfavorable situation. In fact, 68% of the residential fabric of Ilam city is in the relatively uncompromising to completely unsustainable range. Also, the spatial structure of direct map stimuli The method of physical resilience at a rate of 100% in MICMAC software showed that among the 8 primary variables, 3 factors have a key effect on physical resilience in Ilam against earthquakes. These variables are bed ground, open space, and permeability. The results also show that the relationships of key factors are very influential.

    Keywords: Ilam, Physical resilience, spatial analysis, Mic Mac, Futuristic approach, earthquake